Портфолио

Как да стартирате блог на WordPress в 3 лесни стъпки

юни 9, 2021

Мога ли наистина да печеля пари, стартирайки блог на WordPress?

Моят отговор е винаги: Да, можете.

Дори днес? Дори с милиони блогове, които вече публикуват милиони нови публикации всеки ден?

Да. Блоговете са все още жизнеспособен начин да си изкарвате прехраната. Но трябва да го направите правилно. Основната причина толкова много блогове да се провалят е, че хората не знаят с какво се захващат, когато започват.

Вашето пътуване от хиляда мили започва с блог на WordPress.

Не се нуждаете от предишен опит или технически умения като SEO, за да започнете. С малко насоки от мен можете да започнете това пътуване с десния крак, насочен в здравословна посока.

Ако сте готови, аз също. Да вземем Вашата идея за блог и да я превърнем в реалност.

Стартиране на блог на WordPress

Търсите ли да започнете WordPress блог точно сега?

В този раздел ще Ви дам описанието на голите истини как да го направите възможно най-скоро.

Ако имате име и цел на Вашия блог, ето какво остава да направите:

 • Вземете име за Вашия сайт (your-domain-name.com), така че хората да могат да го намерят в интернет.
 • Изберете подходящо хостинг решение, на което да живее Вашият сайт.
 • Инсталирайте WordPress на Вашия хостинг и започнете да изграждате Вашия сайт.

По-долу влизам в повече подробности на всяка стъпка. Без значение къде по време на пътуването се намирате, ще намерите указанията, необходими за стартиране на Вашия блог.

Стъпка 1: Намерете тема за блогове

Нека започнем от самото начало. За какво ще пишете в блог?

Тук имате почти пълна свобода. Всичко което трябва да направите, е да изберете тема, която Ви интересува. Това е единственото изискване. Не е нужно да сте експерт по темата (все още), но трябва да е нещо, за което няма да Ви омръзне да пишете и да надграждате.

Нека да разгледаме някои от най-популярните категории блогове, за да можете да разберете колко широко отворени са Вашите възможности.

Това са широки категории. Помислете колко много различни видове блогове съществуват в рамките само на музикалната категория. Ще има блогове за критици, инструктори, соло музиканти, групи, жанрове и др.

Това не е просто вземане на решение за тема, а избор на начина, по който искате да пишете по тази тема. Активен музикант и музикален критик споделят своите мисли за музиката, но техните блогове ще изглеждат и се чувстват напълно различни.

С всяка тема в блога, Вашият избор може лесно да се промени в други области на интересите Ви. Чувствайте се свободни да експериментирате с няколко теми в блога и да видите какво най-добре отговаря на Вашите интереси и страсти.

Стъпка 2: Изберете име на домейн за вашия блог

След като знаете темата, по която ще пишете в блогове, Вие разполагате с информацията, която Ви е необходима, за да получите име на домейн за Вашия блог. Името на домейна е Вашият уеб адрес. Този домейн за този блог е kaziyski.com.

Търсите нещо, което говори за Вашата тема в блога.

Може да стане малко сложно, защото толкова много от най-добрите имена на домейни вече са взети. Това важи особено за имена, които използват разширението на домейн .com.

Има стотици различни разширения на домейни, като .bg и .org. Може да имате повече късмет да отидете с някоя от тях.

Имате ли вече няколко идеи?

Някои съвети за избор на име на домейн за Вашия блог

 • Трябва ли да използвате личното си име или да изберете по-обща тема? Отговорът на това трябва да е прост. Блогът за Вас ли е, или се опитвате да изградите марка отделно от себе си?
 • Направете лесно въвеждането. Не искате другите хора да получават Вашия трафик, ако някой въведе друг сайт по погрешка!
 • Направете го лесно за произнасяне. Няма нужда да обърквате хората със сложни правописи или творчески правописни грешки.
 • Нека бъде кратко. По-малкото знаци означава по-малко неприятности за потребителя и по-малък риск от грешно въвеждане.
 • Не използвайте марките на други компании или лозунгите със запазени марки. Те ще дойдат след Вас и ще Ви затворят!
 • Опитайте се да използвате широки ключови думи. Темите от най-високо ниво като „готвене“ са страхотни, но трябва да свържете тези големи идеи с по-тесни теми. Използвайте инструмент за изследване на ключови думи като Ubersuggest, за да получите идеи.
 • Уверете се, че името на блога има смисъл. Трябва да е интуитивен за потребителя и Google!
 • Избягвайте цифри и тирета. Това обърква хората и затруднява обяснението на домейна на другите.
 • Ако е възможно, опитайте да включите термин, свързан с Вашата основна тема. Например, ако планирате да пишете за рецепти, може да искате да включите дума като рецепта или готвене. Не го насилвайте, но се опитайте да включите ключови думи, ако можете.

Измислете кратък списък с имена на домейни, от които сте доволни, и изберете най-добрия вариант. Ето няколко стратегии за измисляне на нови идеи за имена на домейни, когато се вземе тази, която искате.

Не прекалявайте. Ключът е да действате сега и да набирате скорост. След като подготвите името на домейна си, е време да намерите уеб хост.

Стъпка 3: Намерете уеб хост

Уеб хостингът е услуга, която позволява достъп до блога чрез интернет от други потребители. Без домейн и уеб хостинг Вашият блог няма да бъде видян онлайн или да получи трафик. Двете услуги са неразделни!

Има много различни уеб хостинг компании. Трябва да намерите надеждна, безопасна и с добра репутация.

Повечето компании предлагат в патетите си готов за работа WordPress, така че трябва да направите много малко, за да го настроите. И няма да се налага да харчите много за използването на платформата.

Заключение

Първият Ви блог е само първата стъпка от изграждането на успешен блог. Сега трябва да започнете да пишете!

Очаквайте скоро и най-доброто ми ръководство за писане на публикации. Нищо не е по-добро от кацането на първа страница на Google.

Успех с новия Ви блог на WordPress. Кажете ми как се справяте и не се колебайте да се свържете, ако имате нужда от помощ.

Публикувано в WordPressТагове: