Портфолио

Storytelling – да стигнем до клиентите

май 21, 2021

Storytelling не е процес, метод или техника. Разказването на истории е описано като изкуство … „изкуството“ за разказването на истории.

И – подобно на изкуството – изисква творчество, визия, умения и практика. Разказването на истории не е нещо, което можете да схванете на един курс. Това е процес на проба и грешка.

Storytelling ни помага да разказваме различни истории, чрез които можем да промотираме нашите продукти или услуги.

Има най-различни причини да разказваме истории. За да продаваме, забавляваме, образоваме или да се хвалим. Точно сега искам да обсъдим защо избираме разказването на истории. Защо историите са нашият начин да споделяме, обясняваме и продаваме информация?

Историите укрепват абстрактните концепции и опростяват сложните послания. Историите обединяват хората. Историите вдъхновяват и мотивират.

Но Storytelling не е инструмент за чиста продажба. Това е средство, с което можем да докоснем нашите потребители, читатели или просто хора, които се разпознават в нашата история.

Накратко казано, в този стил на „реклама“ има няколко вида сюжетни линии, които можем да използваме. Поотделно разбира се.

  1. Битка с чудовището – Тук е момента да кажем пред нашата аудитория, пред каква несправедливост сме се изправили и как сме успели. Важното тук е, „чудовището“ да е реалистично. То трябва да е част от реалността, като човек или институция.
  2. От бедност, към богатство – Момента в които описваме, от къде сме тръгнали и колко много сме успели.
  3. Приключение – Тук можем да се впуснем от тъжното, до забавната и към весела част на историята, а защо не и малко разбъркано? Но да има приключенски дух и добра поука.
  4. Пътуване – Не бъркайте пътуването с приключение. Това трябва да е история за житейския ни път, нашия личен или на фирмата.
  5. Комедия – Има ли смисъл да пишем някакви подробности тук? Просто се обърнете към забавната си страна.
  6. Трагедия – За съжаление, на повечето от нас ни се е случвало нещо лошо в живота. Но дори и да не е вашата история, опитайте се да докоснете с думи вашата аудитория.
  7. Прераждане – Това е историята за пълната метаморфоза. Вашият герой трябва от много лоша личност, да се „прероди“ в най-добрия си вариант.

Публикувано в CopywritingТагове: