Портфолио

Как да класирате блог в предните резултати от търсенето в Google

юни 16, 2021

Какво означава „класиране“ в Google?

Класирането на блог в Google просто означава включване на уебсайта Ви в резултатите от търсенето, когато някой потърси термин или въпрос. Това е основна цел за повечето собственици на уебсайтове и отваря възможности за спечелване на голямо количество трафик към Вашия сайт.

Има обаче уловка.

Колко пъти сте били на пета страница от резултатите на Google? Колко често изобщо стигате до втора страница?

Резултатите от втората страница стават доста под процента на кликване, така че класирането в топ 10 на резултатите от търсенето (които са тези, които се показват на страниците) е от съществено значение. Ако Вашият блог не се класира в топ 10, тогава много малко хора виждат Вашата обява в резултатите от търсенето и още по-малко хора кликват към Вашия уебсайт.

Класирането в топ 10 на резултатите от търсенето в Google е жизненоважно, защото оттам идва целият трафик.

Съвети как да накарате Вашия блог да се класира в предните резултати на Google

Класирането на блог в предните резултатите на Google за Вашите целеви ключови думи може да доведе до хиляди кликвания към Вашия уебсайт всеки ден. Естествено, това води до конкуренция, което означава, че не е толкова просто, колкото създаването на блог и гледането му да се издига до върха на класацията.

Класирането добре в Google изисква последователност. Това означава да правите правилните неща отново и отново и да станете надежден източник на стойност за Вашите читатели.

Проучете какво в момента се класира в топ 10 на резултатите за ключовите думи, на които искате да се класирате

Защо Google трябва да класира Вашия блог в предните си резултати?

Google иска да изпрати хора на надеждни уебсайтове, които отговарят на техните въпроси по най-добрия начин.

Ако пишете статия на тема „Как да се грижите за котката си“ и следващата Ви тема е „Как да създадете собствена инвестиционна банка“. Тогава Google може да се чуди, къде наистина се крие Вашият опит. Вместо това, Вашите блогове трябва да бъдат фокусирани върху Вашата област на опит и информацията, която Вашата аудитория търси.

Тук идва изследването на ключовите Ви думи.

Използвайки инструменти като Ubersuggest, можете да започнете да разбирате как потребителите търсят в Google, като Ви дават идеи за типовете съдържание, което трябва да пишете. Например можете да въведете „инвестиционно банкиране“ и да намерите други ключови думи, които хората търсят, като „заплата за инвестиционно банкиране“, „анализатор на инвестиционно банкиране“ и „работни места за инвестиционно банкиране“.

След като направите списък с подходящи ключови думи, е време да проверите конкуренцията си. Чрез Ubersuggest или като въведете ключовите думи в Google, можете да анализирате резултатите, които вече са включени в топ 10, за да разберете какво ги прави успешни:

 • Колко време е съдържанието?
 • Какви теми обсъждат?
 • Какъв тип домейн са те (ако са .edu, може да бъде трудно да бъдат победени)?

Google използва сложен алгоритъм, за да реши кои страници се класират на върха на класацията. Вече можете да вземете аспектите, които правят тези страници успешни, и да добавите свои лични щрихи към публикациите си за подобни теми.

Оптимизирайте SEO на страницата

SEO на страницата се отнася до начина, по който структурирате страницата си и нейния HTML, за да увеличите шансовете си за класиране.

Често казвам, че най-важната част от блоговете предлагат стойност на читателя, но Вие също трябва да предадете тази стойност на търсачките. Google не е човек, така че не интерпретира съдържанието по съвсем същия начин като Вашите читатели. По някакъв начин той има свой собствен език и Вашият блог трябва да комуникира правилно с него.

Алгоритмите на Google са изминали дълъг път през последното десетилетие. Днес те са невероятно добри в разбирането на значението зад думите (семантика). И все пак, ако искате да се класирате за определена ключова дума, тогава трябва да я използвате и да покажете на Google, че думата е от основно значение за това, за което пишете.

Можете да направите това, като включите ключови думи в:
 • Хедъра;
 • Мета описания;
 • Файлове с изображения;
 • Съдържание на страницата;
 • Алтернативен текст;
 • URL.

Преди обаче да се увлечем твърде много с ключови думи, не забравяйте, че Вашият потребител е на първо място. Самото набиване на ключови думи във Вашия текст при всяка възможност няма да изглежда или да се чувства естествено и ще отблъсне читателите.

Google разбира значението на потребителския опит, а хората искат чисто и бързо потребителско изживяване. Така че е важно да се погрижите и за следното:
 • Ключови думи;
 • Оптимизиране на изображенията;
 • Разбийте страницата си на лесни за четене секции;
 • Избягвайте прекалено краткото съдържание.

Оптимизирайте за техническо SEO

Кое е първото нещо, което Ви влудява за уебсайт?

Това, че се зарежда бавно? Бутоните се движат по целия екран, когато ще щракнете върху тях?

Това са често срещани грешки при потребителския опит. Те карат хората да излизат от страницата Ви, без да се ангажират със съдържанието.

Google не иска да изпраща хора на уебсайтове, които дразнят потребителите му, така че следи отблизо показатели, като скорост на зареждане. Това означава, че трябва да направите всичко, което можете от техническата SEO страна на нещата, за да сте сигурни, че страниците Ви се представят за читателя.

Има много инструменти, които да Ви помогнат с това и да Ви покажат как самият Google вижда Вашия уебсайт. За мнозина това може да изглежда плашещо и прекалено техническо, но е важна част от класирането на Вашия блог.

Вземете обратни връзки

Ако съседът Ви, каже да купите акции в BMW тази седмица, първото нещо, което вероятно ще направите, е да попитате защо и след това да проучите дали други хора казват същото.

Искаме да видим доказателства, че това, което ни се казва, е надеждно и когато става въпрос за Вашия блог, Google иска да види същото. Той иска да види кой прави резервно копие на това, което казвате. Начинът, по който прави това, е да анализира Вашия профил на връзките (връзките, сочещи от външни уебсайтове към вашите страници).

Обратните връзки работят по същия начин. Колкото повече хора създават резервни копия на това, което казвате. И колкото по-авторитетни са тези хора, толкова повече Google ще се довери на вашата информация.

Алгоритъмът на Google става все по-вещ в разбирането на значението зад съдържанието, но обратните връзки остават един от най-важните фактори за класиране.

Създайте полезно съдържание

Какво е ценно съдържание?

Блоговете могат да предложат стойност на читателя по различни причини: Те спомагат с решения за болката, отговарят на въпрос, забавляват или комбинация от трите.

Тук е важно да разберете Вашата целева аудитория и какво търсят. Ако знаете каква информация искат хората и как я търсят, можете да създадете задълбочено съдържание, което да ги зарадва.

Вероятно Google обръща внимание на ангажираността по някакъв начин и дори ако не, все пак се нуждаете от ангажимент, за да превърнете кликванията в нещо ценно за Вашия уебсайт.

Ето осемте съставки за страхотно съдържание:
 • Оригинално съдържание: Винаги взимайте собствени възгледи за нещата и не преразглеждайте старите идеи.
 • Заглавията са ключови: Направете заглавията си лаконични, но запомнящи се и привлечете хората.
 • Направете го възможно: Дайте на хората информацията, от която се нуждаят, за да предприемат действия.
 • Дайте отговори: Предоставянето на добри отговори на заявките за търсене е причината търсачките да изпращат хора при Вас.
 • Бъдете точни с Вашите отчети и източници: Използвайте уважавани източници и проверете информацията си.
 • Провокиращи мисли: Насърчавайте хората да изследват по-нататък темата.
 • Не разчитайте само на текст: Използвайте изображения и видео, за да привлечете повече хора.
 • Продължавайте да актуализирате своя уебсайт и блогове: Поддържайте информацията си актуална и актуална.

Постоянното създаване на висококачествено съдържание не е лесно, но редакционният календар е чудесен начин да планирате графика си.

Използвайте модела AIDA

AIDA е често използван маркетингов модел и може да помогне, когато пишете блогове. Той е разделен на четири етапа: осъзнаване, интерес, желание и действие и може да бъде добър начин да структурирате статиите си.

 • Първото нещо, което трябва да направите, е да грабнете вниманието на хората.
 • След като сте привлекли вниманието на някого, трябва да създадете достатъчно интерес, за да може той да чете и да се ангажира със съдържанието Ви. Първите впечатления са ключови.
 • Сега можете да говорите за предимствата на Вашата тема. И може да не пропуснете как Вашият бизнес може да помогне за решаването на проблема. Например тази статия е свързана с отговори на Вашите въпроси как да класирате блог в предните резултатите на от търсенето с Google.
 • Последната част е действие и това е тест за това колко добре сте се справили с останалите стъпки. Можете ли да накарате хората да изследват допълнително Вашия сайт, да станат потенциални клиенти или да направят покупка?
Публикувано в WordPressТагове: